Stå upp och jobba

En ståmatta avlastar när du står upp

De flesta har höj- och sänkbara bord på sin kontorsarbetsplats. Trots det är de så stor andel (ca 80%) som fortfarande sitter ner och arbetar. Den troliga orsaken till detta är att man är ovan vid att stå, att man får ont i ben, rygg, fötter när man står upp. Dessutom har man dålig kunskap om fördelarna med att stå och faran med att sitta för mycket. När du står upp och arbetar längre perioder är det bra att avlasta kroppen med en arbetsplatsmatta.

Stå upp och jobba. Lev längre och må bättre.

Genom att stå upp och jobba, istället för att sitta, kommer du att uppleva många positiva hälsovinster. Forskning visar att du står tre timmar per arbetsdag i en månad motsvarar det ett helt maratonlopp i förbrända kalorier.

Variation är A och O

Fördelarna med att variera sig och att stå upp och jobba under delar av dagen är många. Blodcirkulationen ökar, du blir piggare och mer produktiv och dessutom får du bättre hållning. Några tips för att komma igång med att stå är att börja dagen stående, höj ditt bord det sista du gör när du går för dagen. Att stå upp efter lunch är också bra, då slipper du den trötthet som kan infinna sig när du har ätit.

  • Risken för diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar minskar om du står upp.
  • Du kommer att tillgodogöra dig din träning bättre om du även står upp och jobbar.
  • Du blir piggare och kan koncentrera dig bättre.
  • Risken för besvär med belastningsskador i rygg och nacke minskar.
  • Ökad kaloriförbrukning – när du står tre timmar per arbetsdag i en månad motsvarar det ett helt maratonlopp i förbrända kalorier jämfört med om du hade suttit ner.
  • En mjuk matta gör att du orkar stå längre.