Guide till belysningsfakta

Det här ska du tänka på när du väljer belysning!

Det finns många begrepp att ta hänsyn till när vi ska välja belysning. De vanligaste handlar om ljusstyrka, färgåtergivning, spridning av ljuset, färgtemperatur, bländning och energieffektivitet. En kort sammanfattning och förklaring av de olika begrepp som du kan stöta på och ta hänsyn till när du väljer lampa följer nedan.

LED

Ljusdioder med hög livslängd.

LUMEN

Ljusflöde – ljuskällans intensitet/upplevda styrka.

KELVIN

Färgtemperatur mäts i Kelvin grader (K) och beskriver en ljuskällas färg från varma röda färger till kalla blå, se även nedan vid begreppet CCT.

LUX

Mät-tal för mängden ljus vid en definierad yta. T ex 40 cm avstånd vilket anger belysningsstyrka.

ASYMMETRISKT LJUS

Betyder att ljuset sprids snett i vinkel från ljuskällan så kallad ljusspridning, så att lampan inte behöver stå precis där ljuset ska vara. En stor fördel vid större skrivbord, men också när du har liten arbetsyta och inte vill att lampan ska vara i vägen.

 

UGR

Anger risken för bländningseffekt.

CCT

CCT handlar om att kunna skifta temperaturen på ljuset från varmt till varmvitt eller kallt ljus. Det är också denna funktion som efterliknar dygnets olika ljustemperaturer. Under morgontimmarna är det bra att ha ett kallare ljus för att bli piggare och ju längre fram mot eftermiddag och kvällen det blir ju varmare ljus bör vi använda för att förbereda kroppen för vila. Men vi kan också använda olika färgtemperatur för att anpassa vår sinnesstämning för en särskild aktivitet. Varmvitt ljus: 5300K Dagsljus: 6500 K

RA

Färgåtergivning (tal mindre än 80 = stor risk för färgförvrängning gentemot färg i dagsljus).

SDCM

LED-modulens ljusfärgskvalitet eller kromaticitet är ett mått på spridning i ljusfärg. Avvikelsen i färg anges med MacAdam-ellipser SDCM (Standard Deviation of Color Matching) enligt standarden CIE 1964. MacAdam-systemet graderar kromaticiteten på skala 0–10 där 0 är den bästa kromaticitet man kan uppnå.

ENERGIMÄRKNING

Visar vilken energiklass lampan har. Nya LED-lampor har F-klassning.

LUMEN/WATT

Lumen beskriver hur mycket ljus lampan producerar. Högre lumen, betyder mer ljus. Wattstyrka, kan ibland misstas som ett mått på ljusstyrka men är faktiskt ett mått på energianvändning. En glödlampa på 100 watt motsvarar cirka 1200 lumen, medan en glödlampa på 40 watt motsvarar cirka 400 lumen.

Har du andra frågor är du välkommen att kontakta oss på info@matting.se.