Så undviker du att hemmakontoret blir en hälsofälla! Att arbeta hemma kan ha många fördelar. Men det kan också innebära negativa hälsoeffekter och bli kostsamt om vi inte tar ansvar för den fysiska arbetsmiljön. Vi har samlat fakta och tips när det gäller att utforma hemarbetsplatsen.
Vem bär ansvaret för hemmakontoret?
Att arbetsmiljön är ett viktigt ansvar för arbetsgivaren råder idag inga tvivel om. Men vad inte lika många känner till är att arbetsmiljölagen inte gör någon skillnad på om arbetet utförs på företaget eller i hemmet. Det är alltid arbetsgivarens ansvar att hemarbetsplatsen fungerar på ett hållbart och flexibelt sätt, inte minst ergonomiskt.
Några rekommendationer kan till exempel handla om höj- och sänkbart bord för att ge medarbetaren möjlighet att variera sin arbetsställning under dagen, utrustning för ett aktivt stående eller sittande, tillgång till rätt belysning och möjlighet att höja sin skärm för att undvika skador.
Flexibel, snygg och hälsosam inredning
De flesta arbetsmöbler idag är utformade för kontorets förutsättningar. När de nu ska ta plats i hemmet så är de inte anpassade för en sådan miljön. Ofta är kontorsskrivbord och stolar tunga och stora i omfång och färgsättningen kanske inte anpassad för heminredning. Det är dags att utveckla flexibel, snygg och hälsosam inredning som vi kan kunna vara stolta över att visa upp i våra hem.
Möbler i hemmet uppmuntrar oss att bli sittande
När större delen av befolkningen började jobba hemifrån så var ingen riktigt förberedd. Det första som skedde var att vi investerade i digitala verktyg för att kunna hålla kontakten, jobba effektivt och ha möten.
Tyvärr så blir den fysiska arbetsmiljön försummad. Naprapater, massörer och läkare vittnar om att andelen människor som söker för nack- och ryggproblem har ökat kraftigt. En av de stora orsakerna är att de flesta av våra hem inte är utformade för att jobba i.
En annan viktig parameter är att vi inte är lika aktiva som när vi är på kontoret. Vi behöver inte gå bort till kollegan tvärs genom lokalen eller cykla till jobbet.
En annan faktor är att möblerna i hemmet gjorda för avkoppling och att sitta i. De uppmuntrar till ett stillasittande. Hemmets inredning är inte utformad för att orka hålla koncentration och fokus under flera timmar.
Felaktig belastning påverkar vår arbetsförmåga
Det ökade stillasittandet skapar problem i våra kroppar. När vi sitter ner vid köksbord eller i soffan så sjunker gärna ländryggen ihop. Våra lår kläms åt och cirkulationen blir sämre. Hjärnan får inte lika mycket tillgång till syre. Dessutom påverkas vår ryggrad negativt när vi hukar oss framåt om bordet inte är i en bra ergonomisk arbetsposition. När vi har laptopen i knäet böjer vi ner nacken och skapar spänningar i rygg och nacke.
Sammantaget gör dessa och många andra faktorer att vi inte kan prestera lika bra under vår arbetstid.
Vår koncentration sviktar, vi blir trötta av minskad rörelse och syresättning och stelhet och låg cirkulation skapar problem.
” Möjligheten att kunna stå upp och jobba och minska stillasittandet är lika viktigt hemma som på kontoret. När vi jobbar hemma försvinner även den dagliga promenaden eller cykelturen till/från jobbet samt många andra naturliga vardagsrörelser. Med en aktiv arbetsplats även hemma mår vi bättre, presterar mer och förebygger skador. “
Så här tycker medarbetaren
Enligt undersökningsföretaget Leesman (som mäter upplevelser av arbetsplatsen) och deras senaste studie om hemarbetsplatsen ser vi att en av de mest kritiska och betydelsefulla faktorerna för att uppleva att hemarbetet fungerar bra är tillgång till en specifik arbetsyta. Antingen en dedikerad skrivbordsyta eller ett eget arbetsrum med skrivbord.
Vikten av bra fysisk utrustning betyder alltså väldigt mycket för effektiviteten och den upplevda känslan hos medarbetaren. Inte minst är det viktigt ur ett arbetsmiljöansvar för att minska risker för skador och dyra rehabfall.
Så här skapar du en hälsosam hemarbetsplats
- Skapa en dedikerad arbetsplats/yta – hjälper till att skapa känslan av att “komma och gå” från jobbet, minskar stress vid känslan att uppta allmänna ytor i hemmet.
- Variera mellan att stå och sitta – minskar belastningsskador.
- Ge utrymme och uppmuntra korta rörelse- och återhämtningspauser.
- Ha rätt ljus – en arbetsplatslampa säkerställer bra belysning.
- Säkerställ en bra ergonomi – rätt höjd på skärm, ergonomiska tangentbord och möss avlastar axlar, armar och nacke.