Vi tillbringar allt mer tid stillasittande framför datorn, tv:n, och i bilen. Sedan hybridarbetet infördes finns det också stora risker för ökat stillasittande under arbetsdagen. Något som vår kropp inte är anpassad för.
Visste du att vi européer sitter ca. 10 timmar i snitt om dagen? Sjukdomar relaterade till stillasittande är idag den fjärde vanligaste orsaken till för tidig död i våra höginkomstländer. Statistik visar att världens befolkning har blivit så passiv att WHO (världshälsoorganisationen) upprättat en global plan för att minska stillasittandet och skapa ökad rörelse. Men det finns saker du kan göra för att må bra på jobbet.
Stöd hälsosamma vanor
Därför är det viktigt att vi skapar aktiva och hälsosamma kontor som kan stödja nya hälsosamma vanor – oavsett var arbetsplatsen är; på kontoret, co-workingarbetsplatsen eller hemmakontoret. När människor mår bra så ökar förmågan att fokusera, prestera, vara kreativ och sprida glädje på jobbet. Det stärker också immunförsvaret och minskar sjukskrivningar. Hållbara organisationer handlar inte bara om miljö och ekonomi utan även om människans hållbarhet på arbetsplatsen. Det är så viktigt att nya certifieringsmodeller som t.ex. WELL idag inkluderar individens välbefinnande tillsammans med miljökriterier.
Hälsosam inredning
Att satsa på aktiv, hälsosam inredning som är snygg och skapar stolthet i den egna organisationen är ett viktigt steg i att skapa framtidens arbetsplats! Det är också en konkurrensfördel vid rekrytering. Företag som inte bara i teorin utan som i praktiken kan visa hur de bidrar till den hållbara människan blir attraktiva. Idag finns många bra inredningslösningar för att minska stillasittandet, främja god hälsa både fysiskt och mentalt och skapa hållbara vanor. Nedan har vi listat några tips på vad som är viktigt att tänka på.
Tips för en hälsosam arbetsplats
- Ha en aktiv position med ett höj- och sänkbart bord så du kan växla mellan att stå upp och jobba och sitta aktivt.
- Ha rätt höjd på bordet – 90 graders vinkel mellan över- och underarm med stöd för underarmen gör att du minska spänningar i axlar och nacke.
- Ha rätt belysning – se till att ha tillräckligt med ljus för uppgiften för att minska risken för huvudvärk, nackproblem mm.
- Ha rätt utrustning – med rätt position på dataskärm, ergonomiska möss och produkter som hjälper dig att hålla igång cirkulation och minska statiska rörelser.
- Ha möjlighet att skärma av visuella intryck med t ex mobil bordsskärm för att kunna bibehålla fokus på uppgiften.
- Gör det möjligt att låta hjärnan återhämta sig – ta en andningspaus för att få in syre, släppa tankarna och lugna det sympatiska nervsystemet. När vi är avslappnade kan kreativiteten och koncentrationen öka.
- Ta rörelsepauser – gå ut på lunchen för att få dagsljus, frisk luft och spontan rörelse eller varför inte prova gå-möten.
- Skapa flexibla mötesytor som gör det möjligt för individen att anpassa och variera sin arbetsställning. Vi är alla olika med olika behov.
Det lönar sig att satsa på hälsa
Ta med frågan redan på planeringsstadiet när ni funderar på nya lokaler eller att göra om kontoret. Eller kanske vill du ta nästa steg och utveckla ditt befintliga kontor?
- Tänk in hur du kan skapa aktivitet och utforma arbetsplatser som främjar rörelse, flexibilitet och en hälsosam miljö för de anställda.
- Ta hjälp av inredning, utrustning och digital teknik som motiverar anställda att vara hälsosamma.
- Genom att satsa på förebyggande kan ni öka er attraktivitet och undvika omfattande kostnader på grund av låg effektivitet, sjukskrivningar, rehab och inte minst negativa effekter för den enskilde individen.
Att satsa på aktiva och flexibla arbetsplatser lönar sig.